Πνευμονολογία

ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ


Όταν κάποιος ασθενής με άσθμα εισπνεύσει κάποιον ερεθιστικό παράγοντα από το περιβάλλον, προκαλείται μια υπερβολική απάντηση των βρόγχων με σύσπαση των λείων μυϊκών ινών των αεραγωγών (βρογχόσπασμος), η οποία οδηγεί σε στένωση του αυλού τους. Η φλεγμονή των βρόγχων χαρακτηρίζεται από οίδημα και παραγωγή εκκρίσεων που είναι παχύρρευστες και κολλώδεις, με τελικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της στένωσης του αυλού των βρόγχων. Έτσι, περιορίζεται η ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους.


ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ


Είναι αποτέλεσμα ιογενών ή μικροβιακών παραγόντων και τα βασικά συμπτώματα είναι η κακουχία, ο πυρετός, ο βήχας και η απόχρεμψη με ή χωρίς συνοδό δύσπνοια. Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης, ενώ μπορεί να χρειαστεί επιπλέον εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος. Ο ιατρός σας θα σας κατευθύνει παρέχοντας σας βασικές οδηγίες και εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.


ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ


Χαρακτηρίζεται από εμμένουσα απόφραξη των αεραγωγών που είναι συνήθως προοδευτική και σχετίζεται με έντονη χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών και του πνεύμονα σε βλαβερά σωματίδια ή αέρια. Tα συχνότερα συμπτώματα της νόσου είναι ο εμμένων χρόνιος βήχας, η αυξημένη απόχρεμψη και η δύσπνοια στην κόπωση.


ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΝΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ


Η πιο συνηθισμένη είναι η υπνική άπνοια. Άπνοια σημαίνει προσωρινή παύση της αναπνοής. Ο όρος υπνική άπνοια αναφέρεται συνήθως στο σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, στο οποίο το άτομο είναι στιγμιαία ανίκανο να αναπνεύσει λόγω προσωρινής απόφραξης του αεραγωγού στο λαιμό, ο οποίος ονομάζεται φάρυγγας.


ΒΡΟΓΧΙΕΚΤΑΣΙΕΣ


Παθήσεις που συχνά σχετίζονται με τις βρογχεκτασίες ή μπορούν να τις προκαλέσουν είναι οι εξής:

 • Σοβαρές λοιμώξεις όπως οι πνευμονίες
 • Σοβαρό άσθμα και Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
 • Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ελκώδης κολίτιδα.
 • Απόφραξη των αεραγωγών κατόπιν εισπνοής κάποιας ερεθιστικής ουσίας
 • Γενετικά νοσήματα όπως η Πρωτοπαθής δυσκινησία των κροσσών (ΠΔΚ)
 • Ανεπάρκεια Α1-αντιθρυψίνης: κληρονομική νόσος που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους πνεύμονες και το ήπαρ.
 • Φυματίωση (TB) ή λοιμώξεις από μη φυματιώδη μυκοβακτήριδια (NTM)-λοιμώξεις.

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ


Εκτός του ότι μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, η πνευμονική εμβολή μπορεί να επηρεάσει τη μεταφορά του αίματος σε ολόκληρο το υπόλοιπο σώμα και να ασκήσει μεγάλη πίεση στην καρδιά. Η πνευμονική εμβολή συχνά συνδέεται με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT), που έγκειται στον σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος στο πόδι (αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο ή οίδημα στο πόδι σας, καθώς και μια αίσθηση θερμότητας κατά το άγγιγμα). Εάν κάποιο τμήμα αυτού του θρόμβου αίματος διασπαστεί και κολλήσει σε ένα αιμοφόρο αγγείο στους πνεύμονες, μπορεί να προκληθεί πνευμονική εμβολή.


ΠΛΕΥΡΙΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ


Βασικές αιτίες αποτελούν η καρδιακή ανεπάρκεια, ο καρκίνος και οι λοιμώξεις. Βασικά συμπτώματα των πλευριτικών συλλογών αποτελούν:

 • η θωρακαλγία
 • η δύσπνοια στην προσπάθεια
 • η κακουχία
 • ο βήχας
 • ο πυρετός.

ΔΙΑΜΕΣΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΕΣ – ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΙΝΩΣΗ


Οι διάμεσες πνευμονοπάθειες συνήθως εκδηλώνονται σταδιακά. Οι περισσότεροι άνθρωποι με διάμεσες πνευμονοπάθειες νιώθουν δύσπνοια και έχουν μειωμένη ικανότητα άσκησης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονο βήχα που συνήθως είναι ξηρός.


ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΑ


Κομβικό σημείο στη διαχείριση της νόσου αποτελεί η έγκαιρη και ορθή διάγνωση η οποία απαιτεί βιοπτικό υλικό (βιοψία) καθώς και η σωστή σταδιοποίηση της νόσου. Ως σταδιοποίηση, εννοούμε τον έλεγχο της έκτασης της νόσου στους πνεύμονες, τους λεμφαδένες και το υπόλοιπο σώμα.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε. Οι εξειδικευμένοι μας ιατροί θα χαρούν να σας απαντήσουν.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Επισκεφτείτε το σύγχρονο πολυϊατρείο μας και επιλέξτε τον κατάλληλο ιατρό για εσάς.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Καλέστε μας στον παραπάνω αριθμό για να κλείσετε το επόμενο σας ραντεβού.Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε.


ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Επισκεφτείτε το σύγχρονο πολυϊατρείο μας και επιλέξτε τον κατάλληλο ιατρό για εσάς.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Καλέστε μας στον παραπάνω αριθμό για να κλείσετε το επόμενο σας ραντεβού.

© 2022 Doctor Hall, All Rights Reserved

© 2022 Doctor Hall, All Rights Reserved

Powered By

κατασκευη ιστοσελιδων

Copyright by BoldThemes 2018. All rights reserved.