Γαστρεντερολογία

ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΚΗ ΝΟΣΟΣ


Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) είναι η συμπτωματική κλινική κατάσταση όπου γαστρικό περιεχόμενο παλινδρομεί διαμέσου της καρδιοοισοφαγικής συμβολής, προκαλώντας φλεγμονή διαφόρων βαθμών στον κατώτερο οισοφάγο. Η συχνότητα της νόσου είναι περίπου 20% με 25% με ίση κατανομή μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η βασική συμπτωματολογία της ΓΟΠΝ περιλαμβάνει οπισθοστερνικό καύσος , όξινες ερυγές , άτυπο θωρακικό άλγος και πιο σπάνια δυσφαγία. Κάποιες φορές αναπτύσσονται συμπτώματα περίπλοκα στην αντιμετώπιση όπως επίμονος βήχας, βράγχος φωνής, οδυνοφαγία πράγμα που υποδηλώνει την πολυπλοκότητα της νόσου και την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης.


ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ


Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποτελεί μία από τις συχνότερες καλοήθεις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος η οποίο όμως ενδέχεται να έχει ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζονται άμεσα λόγω συμπτωμάτων στις καθημερινές τους δραστηριότητες και υποχρεώσεις και η έκπτωση της ποιότητας της ζωής τους είναι η σημαντικότερη παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν κατά την κλινική τους εκτίμηση.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ


Ο καρκίνος παχέος εντέρου αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου μετά τον καρκίνου του πνεύμονα στους άντρες και τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Αποτελεί δε τη συχνότερη μορφή καρκίνου του γαστρεντερικού στις ευρωπαϊκές κοινωνίες γενικότερα.

Επιδημιολογικά κατηγοριοποιείται ως σποραδικός, εμφανιζόμενος δηλαδή σε ασθενείς χωρίς κάποιον προδιαθεσικό παράγοντα, και ως κληρονομικός, σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπροσθέτως, αυτή η μορφή κακοήθειας δύναται να επιλέξει ασθενείς με χρόνιες φλεγμονώδεις εντεροπάθειες όπως η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.


ΔΥΣΠΕΨΙΑ


Με τον όρο δυσπεψία, περιγράφεται στη Γαστρεντερολογία ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων προερχόμενα – σχετιζόμενα με την άνω κοιλία. Το φάσμα αυτό των συμπτωμάτων δύναται να περιλαμβάνει οποιαδήποτε από τα κάτωθι συμπτώματα:

  • επιγαστραλγία
  • επιγαστρικό καύσος
  • ναυτία
  • επιγαστρικός μετεωρισμός
  • επιγαστρική δυσφορία.

Η δυσπεψία αποτελεί μία από τις συχνότερες κλινικές συνδρομές σχετιζόμενες με το πεπτικό σύστημα και χαρακτηρίζεται από χρονιότητα καθώς η διάρκεια των ανωτέρω συμπτωμάτων θα πρέπει να υπερβαίνει σε διάρκεια τις 6-8 εβδομάδες προκειμένου να τεθεί με ακρίβεια η διάγνωση.


ΙΦΝΕ


Με τον όρο ΙΦΝΕ ( ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου) περιγράφουμε κατά βάση δύο νοσήματα που προκαλούν δια βίου φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα, την Ελκώδη κολίτιδα ( E.K) και τη νόσο του Crohn (N.C). Η ελκώδης κολίτιδα αφορά φλεγμονή μόνο του παχέος εντέρου ενώ η νόσος Crohn αφορά φλεγμονή σε οποιοδήποτε σημείο του γαστρεντερικού σωλήνα.

Τα νοσήματα αυτά ανήκουν στις αυτοάνοσες παθήσεις του οργανισμού. Η εμφάνιση τους πιστεύεται ότι οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων γενετικών, ανοσολογικών και περιβαλλοντικών ενώ χαρακτηριστικό τους είναι η παρουσία εξάρσεων και υφέσεων των συμπτωμάτων καθ΄ ολη τη διάρκεια της ζωής των ασθενών.


ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ


H γαστροσκόπηση είναι η καλύτερη μέθοδος εντόπισης παθολογικών καταστάσεων του οισοφάγου, του στομάχου και του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου.


KΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ


Η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη μέθοδος ελέγχου και εντόπισης παθολογικών καταστάσεων του παχέος εντέρου και μικρού τμήματος του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου.


ΟΡΘΟΣΙΓΜΟΕΙΔΟΣΚΟΠΗΣΗ


Η ορθοσιγμοειδοσκόπηση είναι μια γρήγορη, ανώδυνη και εύκολη εξέταση που εξετάζει τα πρώτα 30 με 40 εκατοστά του παχέος εντέρου.

Χρειάζεται συνήθως ένας ή δύο χαμηλοί υποκλυσμοί για να καθαρίσει επαρκώς το μέρος αυτό του παχέος εντέρου από κοπρανώδες περιεχόμενο, βλέννα και να είναι λεπτομερής ο έλεγχος του βλεννογόνου από τον ιατρό σας.


ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗ ΧΟΛΑΓΓΕΙΟΠΑΓΚΡΕΑΤΟΓΡΑΦΙΑ (ERCP)


H ERCP ( ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία), είναι μια επεμβατική ενδοσκοπική πράξη η οποία αποτελεί λύση θεραπείας για προβλήματα που ανακύπτουν στην ανατομική περιοχή των χοληφόρων και του παγκρέατος .

Τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζονται στα χοληφόρα και το πάγκρεας είναι η παρουσία λίθων στον χοληδόχο πόρο, οι κακοήθειες του παγκρέατος και των χοληφόρων, οι καλοήθεις στενώσεις των χοληφόρων και οι τραυματισμοί στην ανατομική περιόχη των χοληφόρων μετά από χολοκυστεκτομή.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε. Οι εξειδικευμένοι μας ιατροί θα χαρούν να σας απαντήσουν.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Επισκεφτείτε το σύγχρονο πολυϊατρείο μας και επιλέξτε τον κατάλληλο ιατρό για εσάς.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Καλέστε μας στον παραπάνω αριθμό για να κλείσετε το επόμενο σας ραντεβού.Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε.


ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Επισκεφτείτε το σύγχρονο πολυϊατρείο μας και επιλέξτε τον κατάλληλο ιατρό για εσάς.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Καλέστε μας στον παραπάνω αριθμό για να κλείσετε το επόμενο σας ραντεβού.

© 2022 Doctor Hall, All Rights Reserved

© 2022 Doctor Hall, All Rights Reserved

Powered By

κατασκευη ιστοσελιδων

Copyright by BoldThemes 2018. All rights reserved.