Ο προληπτικός έλεγχος για τη στεφανιαία νόσο συνιστάται σε όλα τα άτομα από την ηλικία των 40 ετών και άνω, ενώ σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου ή επιβαρυμένο οικογενειακό καρδιολογικό ιστορικό ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει σε μικρότερη ηλικία. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις η εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου μπορεί να είναι η ρήξη της αθηρωματικής πλάκας με το έμφραγμα μυοκαρδίου και η καρδιακή ανακοπή ως πρώτη εκδήλωση της νόσου.
Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος στοχεύει στην πρώιμη αναγνώριση της παρουσίας κλασικών παραγόντων κινδύνου, όπως αρτηριακή υπέρταση,δυσλιπιδαιμία,σακχαρώδης διαβήτης αλλά και την ανίχνευση των ασθενών εκείνων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο μελλοντικά.
Επιπλέον συνίσταται προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος σε όλους πριν αρχίσουν να αθλούνται. Ο λόγος που είναι σημαντικό να διενεργείται προαθλητικός έλεγχος είναι η ανακάλυψη ασυμπτωματικών καρδιαγγειακών ανωμαλιών που μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο. Το ποσοστό εμφάνισης αιφνιδίου θανάτου είναι ανάλογο της ηλικίας του αθλητή και το είδος του αθλήματος.
Ο προληπτικός έλεγχος συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη αναλυτικού κλινικού και οικογενειακού ιστορικού, την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το triplex καρδιάς,εργαστηριακό αιματολογικό έλεγχο με σκοπό την καλύτερη εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου ενός ατόμου. Όπου υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρδιακής νόσου, ο έλεγχος θα πρέπει να συμπληρώνεται τουλάχιστον με δοκιμασία κόπωσης και καταγραφή Holter.
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) ή καρδιογράφημα είναι μια απλή, γρήγορη, ανώδυνη εξέταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς.Αποτελεί τη βασική διαγνωστική εξέταση του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς.Με το ΗΚΓ μπορούν να διαγνωσθούν καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως αρρυθμίες, στηθάγχη ή έμφραγμα του μυοκαρδίου, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα και άλλες. Είναι επίσης χρήσιμη εξέταση για την τακτική παρακολούθηση ασθενών με καρδιοπάθεια, καθώς και για τον προληπτικό έλεγχο ατόμων που πρόκειται να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες καθώς μπορεί να αποκαλύψει παθήσεις που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου.Παρά την χρήση σήμερα εξειδικευμένων τεχνικών, το ΗΚΓ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος ενός πλήρους καρδιολογικού ελέγχου.
Το triplex καρδιάς (ή υπερηχοκαρδιογράφημα) είναι μία μη επεμβατική εξέταση που ελέγχει τις καρδιακές κοιλότητες και τις βαλβίδες της καρδιάς. Πρόκειται για διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς που πραγματοποιείται με τη βοήθεια υπερηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας. Με αυτό εκτιμόνται η συνολική λειτουργία και η δομή της καρδιάς και των επιμέρους τμημάτων της: τα τοιχώματα του μυοκαρδίου, οι βαλβίδες και τα πέριξ μεγάλα αγγεία όπως η αορτή,η πνευμονική αρτηρία και η κάτω κοίλη φλέβα.Το διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς είναι απόλυτα ασφαλές για ενήλικες, παιδιά ή βρέφη.
Το Holter ρυθμού επιτρέπει τη συνεχόμενη καταγραφή 24ωρη ή και πολυήμερη καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Ενδείκνυται στη διερεύνηση αρρυθμιών (διαταραχές καρδιακού ρυθμού ή της καρδιακής συχνότητας) που συνήθως μπορεί να γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή ως «φτερούγισμα» ή αίσθημα παλμών, ταχυκαρδίες, ζάλη,τάση λιποθυμίας ή και απώλεια συνείδησης.
Οι σύγχρονες συσκευές καταγραφής ρυθμού είναι μικρές σε μέγεθος,ελαφριές και εύκολα φορητές. Συνδέονται ανώδυνα, μέσω αυτοκόλλητων καλωδίων στο στήθος του ασθενή συνήθως για 24 ώρες και επιτρέπουν την συνεχή παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, χωρίς να απαιτείται από τον ασθενή κάποια ενέργεια.
Ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες και συνήθειες. Μετά το πέρας της εξέτασης η συσκευή αφαιρείται και τα δεδομένα που συλλέγονται από την συσκευή πρέπει να αναλυθούν από καρδιολόγο με την βοήθεια ειδικού διαγνωστικού προγράμματος γίνεται ανάγνωση με αυτοματοποιημένο τρόπο της καταγραφής από τον καρδιολόγο.
Το Holter πίεσης επιτρέπει την καταγραφή πολλαπλών μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης σε διάστημα 24ωρών. Μοιάζει με ένα φορητό πιεσόμετρο με μια περιχειρίδα, η οποία εφαρμόζεται στο βραχίονα του ασθενούς και καταγράφει την αρτηριακή πίεση λαμβάνοντας μετρήσεις συνήθως κάθε 15 – 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας και 30 – 60 λεπτά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο εξεταζόμενος φέρει τη συσκευή (συνήθως εντός μιας μικρής θήκης) για ένα 24ωρο, ενώ επιτελεί τις συνήθεις καθημερινές του δραστηριότητες.
Το Holter πίεσης έτσι επιτρέπει μια πιο αναλυτική αξιολόγηση της διακύμανσης της αρτηριακής πίεσης, προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες συγκριτικά με μεμονωμένες μετρήσεις στο σπίτι ή το ιατρείο.
Αποτελεί χρήσιμη εξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιος είναι πράγματι υπερτασικός και για την αξιόλογηση της ικανοποιητικής ανταπόκρισης στην αντιυπερτασική θεραπεία.
Προτείνεται η 24ωρη καταγραφή με Ηolter πίεσης κυρίως για να διερευνήσει:
• Υπέρταση «λευκής μπλούζας». Αρκετοί ασθενείς επηρεάζονται από τη διαδικασία της μέτρησης και έχουν άγχος γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης που όμως είναι ουσιαστικά ψευδείς.
• Συγκαλυμμένη υπέρταση, δηλαδή αυξημένες τιμές πίεσης κατά τα διαστήματα που δεν πραγματοποιείται μέτρηση από τον ιατρό.
• Ορθοστατική υπόταση
• Υπόνοια νυκτερινής υπέρτασης ή απουσία νυχτερινής πτώσης (άπνοια ύπνου, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης)
• Αξιολόγηση της μεταβλητότητας της αρτηριακής πίεσης
• Λιποθυμικά επεισόδια
• Έλεγχο αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε. Οι εξειδικευμένοι μας ιατροί θα χαρούν να σας απαντήσουν.
Επισκεφτείτε το σύγχρονο πολυϊατρείο μας και επιλέξτε τον κατάλληλο ιατρό για εσάς.
Καλέστε μας στον παραπάνω αριθμό για να κλείσετε το επόμενο σας ραντεβού.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε.
Επισκεφτείτε το σύγχρονο πολυϊατρείο μας και επιλέξτε τον κατάλληλο ιατρό για εσάς.
Καλέστε μας στον παραπάνω αριθμό για να κλείσετε το επόμενο σας ραντεβού.